foto prof buteyko

Professor Konstantin Buteyko

Konstantin Buteyko

De Buteyko Methode is ontwikkeld door professor Konstantin Buteyko. Deze Oekraïense arts, geboren in een dorpje bij Kiev, leefde van 1923 tot 2003. Buteyko studeerde geneeskunde in Moskou. In 1952 ontdekte hij een verband tussen diep ademhalen en hoge bloeddruk. Zijn interesse in de ademhaling was gewekt.

In eerste instantie gebruikte Buteyko zichzelf als proefpersoon. Via zijn ademhaling slaagde Buteyko erin om zijn hoge bloeddruk en chronische nierproblemen te genezen. Eind jaren vijftig kreeg Buteyko in Rusland een eigen laboratorium. Daar kon hij met een team van specialisten de relatie tussen ademhaling en gezondheid verder bestuderen. Zo ontdekte Buteyko onder meer ook de samenhang met astma, hyperventilatie en slaap apneu.

Na een grootschalig onderzoek met astmatische kinderen in een Moskou’s ziekenhuis in 1985, werd de Buteyko Methode officieel erkend door het Russische ministerie van Volksgezondheid.

Buteyko heeft in Rusland honderden therapeuten opgeleid. Na de val van de muur in 1989 kreeg de Buteyko Methode ook bekendheid in de westerse wereld. Een Australische zakenman werd in een ziekenhuis in Moskou opgenomen met een zware angina-aanval. De man werd genezen zonder medicijnen. Hij was zo geïntrigeerd dat hij twee Russische therapeuten sponsorde om de methode in Australië te komen onderwijzen.

De Buteyko Methode nam in Australië een grote vlucht toen één van de therapeuten een beroemdheid behandelde. Die noemde deze behandelmethode veelvuldig in de media. Zo hoorden ook Jennifer en Russel Stark van de methode.

Russel Stark en zijn zoon hadden zeer ernstige astma. In 1993 volgden hij en zijn vrouw Jennifer de cursus. De Buteyko Methode beviel hen zo goed, dat ze de opleiding tot Buteyko therapeut hebben gevolgd. Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan zijn ze, in overleg met professor Buteyko, ook therapeuten gaan opleiden. In Nieuw-Zeeland, Schotland, Engeland en ook in Nederland, waar ik door haar ben opgeleid.